Bioszivar

Biokultúra – 2000. május-június szám, 2. oldal

Amióta a figyelmem figyelmesen fordult a bio- vagy öko-, esetleg szerves gazdálkodás felé (a Művelt Nyugaton is!), egyre több termék kap ilyen előkelő, „nemesi” előnevet. (Hadd ne soroljak néhány veszélyes vegyi anyagot közülük föl!)

A „bio” előzék ugyanis általában az egészség jótékony védelmezőjére utal. Olykor-máskor a tudomány is besegít. Jó ideig például azt kellett hinnem, hogy a sertészsír valóságos ártalom – bölcs ember az abált szalonnát még látni se kívánja. Most pedig arról értesültem (ugyanolyan magas szintről), hogy a helyette ajánlott növényolaj-készítmények sem mentesítenek minden kockázattól. Ezzel szemben a mangalicából kisütött zsiradék valóságos orvosság a kétes hírű koleszterinek karbantartására.

Réges-rég, gyerekkoromban tanultam, hogy a szesz öl, butít, nyomorba dönt. Ámde a korszerű kutatás rácáfolt erre az együgyű hiedelemre. Aki az érrendszerére ügyel, mondják a szakértők, jól teszi, ha nap-nap után lehajt egy pohár borocskát. (Sajnos nem közölték velem, hogy mekkora legyén a pohár űrtartalma. Ami engem illet, mi tagadás, szeretem az öblös edényeket.) De ez még mind semmi! Azt írja az újság, mégpedig nem akármilyen újság, hanem a több százezres példányszámú Newsweek (Újhét), hogy kár volna a nikotinnal riogatni a népeket. A floridai egyetem két kiváló képviselője, Faul Sanberg és Archie Silver professzor urak meglepő fölfedezésre jutottak. Kiderítették, hogy az eddig oly veszedelmesnek tartott nikotin – módjával alkalmazva – valóságos orvosság! Késlelteti például az idősödőket fenyegető Alzheimer- és Parkinson-kór bekövetkeztét, az agytevékenység lelassulását. Azt nem jelentették ki, hogy „te csak pipálj, Ladányi”, mert a kísérleteket még folytatni kell. Szilárd meggyőződésem, hogy a dohánygyáraknak az égadta világon semmi közük ehhez a fontos megállapításhoz a tudomány mindig elfogulatlan és független volt és nyilván lesz is.

Dr. Sárközy Péter